De zomertijd is vaak een onbegrepen begrip, hoewel het een aanzienlijke invloed kan hebben op de gezondheid en productiviteit van werknemers. Om die reden is het voor werkgevers van belang om te begrijpen wat de zomertijd voor werknemers betekent. Hoe kun je het beste met deze verschuiving van de seizoensklok omgaan, om de efficiëntie op de werkvloer én een gezonde balans tussen werk en privé te behouden?

Wat is zomertijd?

De zomertijd (DST) is een systeem waarbij de klok tijdens de zomermaanden wordt verzet, zodat er ’s avonds meer daglicht en minder duisternis is. De klok wordt tijdens de zomermaanden een uur vooruit gezet met als doel beter gebruik te kunnen maken van het natuurlijke (zon)licht. In de meeste landen begint de zomertijd elk jaar op de laatste zondag van maart en eindigt hij op de laatste zondag van oktober. In veel delen van de wereld is het ingevoerd als een manier om energie te besparen en tegelijkertijd mensen extra uren zonlicht te geven tijdens piekuren.

Hoe beïnvloed de zomertijd je werknemers?

Het effect van het veranderen van de klok op ons lichaam kan onze dagelijkse routines aanzienlijk verstoren en ons algemeen welzijn beïnvloeden. Wanneer de zomertijd ingaat, ervaren we een verschuiving in de biologische klok van ons lichaam. Dit kan leiden tot vermoeidheid, stemmingswisselingen, concentratieproblemen en slaapproblemen. Deze symptomen kunnen het voor werknemers moeilijk maken om optimaal te presteren. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat er een verhoogd risico bestaat op ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaanvallen als gevolg van deze verstoring van het bioritme. De toename van het stressniveau kan mogelijk leiden tot verminderde productiviteit bij werknemers die al moeite hebben met hun slaapschema’s of die te maken hebben met andere gezondheidsproblemen.

Hoe kunnen werkgevers het beste omgaan met de zomertijd?

Als werkgever is het belangrijk dat je je bewust bent van de gevolgen die het verzetten van de klok kan hebben op het welzijn van je werknemers. Neem dus op tijd maatregelen om hen tijdens deze overgangsperiode te ondersteunen. Graag geven we je enkele tips om op de juiste manier de zomertijd in te gaan:

  • Zorg voor flexibele werktijden.
    Bied je werknemers flexibele werktijden aan zodat zij hun begin- en eindtijden naar behoefte kunnen indelen zonder dat dit ten koste gaat van hun productiviteit of prestatiedoelen. Probeer, indien mogelijk, ook opties voor ‘werken op afstand’ aan te bieden, zodat ze meer vrijheid hebben bij het plannen van taken gedurende hun dag en toch efficiënt kunnen werken vanuit huis of een andere locatie buiten het kantoor.
  • Moedig regelmatig pauzeren aan.
    Zorg ervoor dat je gedurende de dag pauzes aanmoedigt. Vijf minuten afstand nemen van het scherm door koffie te halen, wandelpauzes tijdens de lunch of één keer per week als team samen deelnemen aan, bijvoorbeeld, online yogalessen. Zo krijgen je werknemers een mentale pauze van de lopende taken en kunnen ze resetten voordat ze weer aan nieuwe taken beginnen.
  • Zorg voor middelen en ondersteuning voor degenen die dat nodig hebben.
    Ga met je werknemers in gesprek. Zorg ervoor dat degenen die tijdens deze overgangsperiode extra steun nodig hebben zich hierover durven uit te spreken. Bijvoorbeeld in een gesprek met een vertrouwenspersoon of arbo-arts.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons