Je bent hard op zoek naar nieuwe medewerkers. Er reageren veel interessante kandidaten op je vacature – maar hoe weet je nou welke de juiste is, en écht bij je bedrijf past? Natuurlijk kijk je eerst of iemand een relevante opleiding heeft, en de juiste werkervaring. Maar er is méér dan dat. In dit artikel leggen we uit hoe je een cv checkt, hoe je een goed sollicitatiegesprek voert en hoe je test of de kandidaat de juiste skills in huis heeft.

Kijk verder
De kracht van een eerste indruk valt nauwelijks te onderschatten. En dat geldt ook voor cv’s. Met een pakkende foto, nette lay-out en fancy ex-werkgevers zijn we al snel geneigd iemand het voordeel van de twijfel te geven. Omgekeerd: ziet het cv er onverzorgd uit en spreekt de foto je minder aan, dan belandt die kandidaat al gauw onder op de stapel. Zonde, want dat is misschien wel precies de nieuwe collega die je zoekt, terwijl het flitsende cv van die ander een teleurstellend gesprek oplevert.

Neem de tijd voor het checken van een cv en de motivatiebrief
Je hebt de vacature geplaatst en je weet precies wie je zoekt en aan welke skills de ideale kandidaat moet voldoen. De reacties stromen binnen maar waar moet je op letten en hoe selecteer je de juiste cv’s? Ga zorgvuldig te werk, neem er de tijd voor en doorloop deze stappen:

  1. Lees het hele cv met het functieprofiel ernaast: voldoet iemand aan de harde eisen? Zo maak je objectieve keuzes en vallen er direct een aantal kandidaten af.
  2. Bekijk de opbouw van het cv: wisselt iemand vaak van werkgever, of juist niet? Heeft diegene een tijd niet gewerkt, en wordt ook duidelijk waarom niet? 
  3. Kijk of je een cultural fit ziet. Dit haal je grotendeels uit de motivatiebrief. Hier lees je vaak welke persoonlijke eigenschappen en soft skills een kandidaat bezit. Passen deze bij de functie? En misschien nog wel belangrijker, bij jullie organisatie en in het team?
  4. Laat een collega meelezen en beoordeel samen wie je uiteindelijk uitnodigt. Daarmee voorkom je tunnelvisie.

Een écht goed gesprek
Heb je de interessantste cv’s geselecteerd, dan nodig je de kandidaten uit voor een gesprek. Een cruciaal moment, want zodra iemand binnenkomt, heb je gelijk een beeld. Misschien herken je jezelf in diegene, of doet-ie je juist denken aan je vervelende buurman. Wees je bewust van je eerste vooroordelen, en zorg dat je het gesprek zo objectief mogelijk in gaat. Deze praktische tips helpen je daarbij:

  1. Bereid een aantal vragen voor, en hou het functieprofiel bij de hand. Zo weet je zeker dat je van alle kandidaten voldoende relevante informatie krijgt en kun je makkelijker vergelijken.
  2. Stel vragen in verschillende categorieën, denk aan motivatie, competenties en persoonlijkheid. Probeer ook te ontdekken hóe iemand graag werkt en welke carrière-ambities hij of zij heeft.
  3. Voer het gesprek samen met een collega. Zo kunnen jullie achteraf onderling checken of de kandidaat ook echt bij het bedrijf en in het team past – want dat gaat over meer dan alleen ‘een goed gevoel’. 

Skills testen
Uit een cv en gesprek leid je af of de kandidaat aan de hard skills voldoet – zoals werkervaring en opleiding. Maar daarnaast zijn soft skills erg belangrijk. Zo moet een klantenservicemedewerker

goed kunnen luisteren en conflicten oplossen. Je wilt een webdeveloper die creatief is en slimme oplossingen kan verzinnen. En van een manager mag je verwachten dat diegene stressbestendig is en verantwoordelijkheidsgevoel heeft.

Werk met praktijkvoorbeelden
Hoe weet je nou of de kandidaat aan die specifieke eisen voldoet? Door tijdens het gesprek een praktijkvoorbeeld voor te leggen. Neem de klantenservicefunctie: wat zou de kandidaat doen als een geïrriteerde klant belt? Je kunt ook naar situaties uit het verleden vragen: hoe heeft iemand bepaalde soft skills ingezet in werksituaties, en hoe pakte dat uit? Ga dus praktisch te werk en vis naar voorbeelden, dat geeft je de meest zinvolle informatie.

Met deze tips en tricks kun je direct aan de slag. We wensen je veel succes met je zoektocht naar jouw ideale kandidaat! 

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons