Hoe diverser jouw organisatie is, des te beter deze presteert. Door de jaren heen hebben verschillende onderzoeken dit uitgewezen. Maar om inclusief te kunnen werven, moet je ervoor zorgen dat je met de juiste toon communiceert. Hoe zorg je ervoor dat je een bepaalde, geïnteresseerde groep niet buitensluit? Met deze 9 tips maak je joúw vacaturetekst inclusiever.

1. Schrijf niet voor één persoon

Het idee achter een inclusievere vacaturetekst is dat je je simpelweg openstelt om verrast te worden. De vacaturetekst moet er dus voor zorgen dat een zo breed mogelijke groep aan potentiële werknemers reageert. Wanneer je een vacaturetekst schrijft met één stereotype in gedachten, sluipen de vooroordelen er vanzelf in. Stel je open voor diversiteit en leg élk woord op een virtuele weegschaal.

Hoe moet het niet: 
Wij zoeken een vakman en harde werker voor ons natuursteenbedrijf.

Hoe moet het wel: 
We zoeken een harde werker (m/v/x) voor ons natuursteenbedrijf.

2. Geen ‘hij’ of ‘zij’: maak je teksten genderneutraal

Gebruik nooit woorden als ‘hij’ of ‘zij’ in je tekst, maar kies voor genderneutrale woorden zoals ‘je’, ‘jou’ of ‘u’. Een ‘sterke, assertieve kandidaat’ kent namelijk een mannelijke connotatie — terwijl ‘uitzonderlijke, assertieve werknemer’ juist neutraler is. Zorg er dus voor dat je genderneutraal schrijft: uit onderzoek van Ziprecruiter blijkt dat die kleine nuances een groot verschil maken in de hoeveelheid sollicitanten.

Hoe moet het niet: 
We zoeken een sterke, assertieve kandidaat die floreert in een competitieve omgeving.

Hoe moet het wel:
We zoeken een ambitieuze kandidaat die hoge doelen voor zichzelf stelt.

Woorden met mannelijke connotatie Woorden met vrouwelijke connotatie
Actief Aardig/Vriendelijk
Agressief/Agressie Affectief/Hartelijk
Analytisch/Analyserend Attent/Zorgzaam
Assertief Begripvol
Atletisch Behulpzaam
Autonoom Beleefd
Avontuurlijk Bereidwillig
Bepalen/Bepalend Bescheiden
Besluitvaardig Betrokken
Bluffen/Opscheppen Betrouwbaar
Chemisch Buigzaam/Inschikkelijk/Volgzaam
Commercieel Communaal/Gemeenschappelijk
Competent Communicatief
Competitief Compassie/Meevoelend
Deskundig Coöperatief/Samenwerkend
Direct Creatief
Doelgericht/Doelbewust Eerlijk
Dominant/Domineren Emotioneel
Energiek Empathisch
Fanatiek Enthousiasme/Vrolijk
Gedreven Feminiene
Gretig/Gulzig Gevoelig
Groot Gezellig
Halsstarrig Humaan
Handig Klantvriendelijk
Hiërarchisch Loyaal
Impulsief Menselijk
Individueel Nauwkeurig/Nauwgezet
Industrieel Onderdanig
Ingenieus Open
Koppig/Star Ordelijk
Kracht Prettig
Kritisch Sociaal/Warm
Leider/Leiderschap Steun/Ondersteunend
Logisch Stil/Teruggetrokken
Masculien Sympathiek
Mening Toegewijd
Moedig/Lef Veelzijdig
Niets ontziend/Roekeloos Verantwoordelijk
Objectief Verbindend

3. Voorkom bedrijfsjargon en acroniemen

Zorg ervoor dat je jouw eigen vakjargon, acroniemen en moeilijke woorden vermijdt in jouw vacaturetekst. Vaak zijn ze overbodig en het gebruik ervan zorgt ervoor dat mogelijke sollicitanten meteen het gevoel krijgen dat ze ongeschikt zijn voor de rol — ook al is dat misschien helemaal niet het geval. Probeer woorden te kiezen die iedereen begrijpt, ook al komt hij of zij uit een compleet andere sector, of komt de kandidaat net kijken op de arbeidsmarkt.

Hoe moet het niet: 
Jij zal binnen deze positie verschillende CRM-projecten managen en bijdragen aan de growth hacking binnen onze organisatie.

Hoe moet het wel:
Jij zal binnen deze positie relaties onderhouden met klanten en bijdragen aan de algemene groei van het bedrijf.

4. Gebruik gendervrije functietitels en functieomschrijvingen

Het wemelt van de discriminatiemeldingen op de Nederlandse arbeidsmarkt — en dat begint vaak al bij de vacaturetekst. Om uitsluiting van bepaalde groepen tegen te gaan, is in 1994 de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) in werking getreden. Die wetgeving stelt een aantal noemers op die je moet vermijden in jouw vacaturetekst: zoals afkomst (ras), levensovertuiging, geslacht, leeftijd en geaardheid.

Zo mag je wel om een minimaal aantal jaren werkervaring vragen, of een ‘junior-positie’ adverteren, maar mag je niet expliciet vragen om een ‘pas-afgestudeerde kandidaat’ of een ‘maximaal’ aantal jaar werkervaring. Onthoud daarnaast dat iedere functietitel zowel mannelijk als vrouwelijk gebruikt kan worden. Als je een ‘gastvrouw’ of ‘cameraman’ zoekt, dan heeft dat meteen een uitsluitend effect. Zet bijvoorbeeld (m/v/x) achter een functietitel, zodat ieder gender zich vrij voelt om te solliciteren.

Hoe moet het niet: 
Je bent bij voorkeur een schrijfster, die als native speaker met niet meer dan vier jaar werkervaring voor geniale teksten kan zorgen.

Hoe moet het wel: 
Je bent een tekstschrijver (m/v/x) met minimaal drie jaar werkervaring die op native-niveau goede Nederlandse teksten kan schrijven.

5. Stel niet teveel functie-eisen

Stel jezelf de vraag: welke vaardigheden zijn must haves en welke vaardigheden zijn simpelweg nog aan te leren? Veel vacatureteksten bestaan uit uitgebreide functie-eisen, met tientallen punten waar een werknemer aan moet voldoen. Wist je bijvoorbeeld dat uit onderzoek blijkt dat vrouwen alleen zullen solliciteren als zij voor 100% aan het functieprofiel denken te voldoen? Voor mannen ligt dat percentage een stuk lager: 60%. Houd het dus alleen bij de écht relevante eisen (maximaal vijf á zes) voor de rol — en benoem niet de elementen die de werknemer nog kan leren.

Hoe moet het niet: 
Voor deze functie kijken wij naar jack-of-all-trades (eis 1) met een HBO+ of universitair werk- en denkniveau (2) met flink wat jaren werkervaring (3). Je kunt aantonen dat je in een B2B-omgeving (4) een voorbeeldrol vervult (5) en het sales-team op sleeptouw neemt (6), je komt altijd (7) goed uit je woorden (8), spreekt en schrijft foutloos Nederlands (9) en hebt hart voor de zaak (10). Je hebt een streepje voor als je opgegroeid en/of woonachtig bent in regio Den Haag. (11)

Hoe moet het wel: 
Voor deze functie als accountmanager zijn wij op zoek naar iemand die is afgestudeerd op HBO (of vergelijkbaar)-niveau (1), bij voorkeur richting Marketing of Sales (2). Je hebt minimaal 3 jaar relevante werkervaring in een soortgelijke functie (3). Je bent graag in contact met mensen (4) en voelt je comfortabel in een leidinggevende rol (5).

6. Stel alleen taaleisen wanneer het noodzakelijk is

In veel vacatureteksten staat een andere vereiste voor de potentiële werknemer: een specifieke eis op gebied van taal. Je kent het zinnetje wel: “Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend in woord en geschrift.” Wanneer de NOS een vacature plaatst voor een nieuwe presentator van het achtuurjournaal, dan kan dat inderdaad een vereiste zijn. Voor het uitoefenen van die functie is namelijk een bepaald niveau Nederlands nodig, maar voor veel functies moet je je afvragen of het er überhaupt toedoet. Wanneer het er wel toedoet, vermeld dan de reden altijd in de vacaturetekst.

Hoe moet het niet: 
Voor een functie als data-analist zoeken wij iemand die de Nederlandse taal zowel schriftelijk als woordelijk uitstekend beheerst.

Hoe moet het wel: 
Voor een functie als data-analist zoeken wij iemand die de Nederlandse taal zowel schriftelijk als woordelijk uitstekend beheerst, omdat je in deze functie verantwoordelijk bent voor het schrijven van rapporten die wij publiceren.

7. Wees helder over de arbeidsvoorwaarden

Niet iedere doelgroep vindt hetzelfde belangrijk, maar het benoemen van de juiste arbeidsvoorwaarden zorgt ervoor dat je je organisatie openstelt voor kandidaten van alle niveaus en achtergronden. Maar: wees concreet. Benoem bijvoorbeeld flexibele werktijden, mogelijkheden om part-time te werken of de optie om feestdagen in te ruilen. Ook hier geldt: kleine details maken een groot verschil.

Hoe moet het niet: 
Wij bieden je:
– Een fulltime dienstverband met mogelijkheden;
– Een marktconform salaris;
– Volop carrièrekansen;
– Goede arbeidsvoorwaarden.

Hoe moet het wel: 
Wij bieden je:
– Een dienstverband voor 40 uur in de week, met de optie om part-time te werken;
– Een startsalaris tussen de €2.300 en €2.800 per maand, afhankelijk van het aantal uren, jouw leeftijd en ervaring;
– Opleidings- en doorgroeimogelijkheden, denk hierbij aan het kunnen volgen van cursussen;
– Flexibele werktijden zijn bespreekbaar;
– De mogelijkheid om feestdagen in te ruilen;
– 27 vakantiedagen in overleg in te vullen.

8. Maak duidelijk dat je verschillende perspectieven omarmt

Door in de vacaturetekst al aan te geven waarom je openstaat voor verschillende perspectieven, creëer je een situatie waarin mensen met verschillende achtergronden en standpunten zich sneller thuis zullen voelen binnen jouw organisatie. Door na te denken over het plaatsen van een diversiteitsstatement als losse webpagina of als onderdeel van de werkenbij-site, vraag je om een moment van zelfreflectie: doen we genoeg om diversiteit te bevorderen? Maak gebruik van een combinatie van tekst en beeld die laat zien dat je verschillende perspectieven omarmt, zoals De Volksbank of de NS dat doet.

Hoe moet het niet:
Meestal ontbreekt dan een statement.

Hoe moet het wel: 
Wij zetten ons in voor een omgeving waarin je het beste uit jezelf kunt halen. De talenten van tegenwoordig zijn veelzijdiger dan ooit. Een werkomgeving die ruimte biedt voor verschillen is van groot belang voor het vernieuwen, ontwikkelen en behouden van die talenten.
(Bron: Shell)

9. Zorg dat je tekst goed leesbaar is

Wanneer je een vacaturetekst op jouw werkenbij-site plaatst, denk dan goed na over de keuze van het lettertype en de kleur van de letters en de lengte van zinnen. Vanuit de Britse Dyslexie Vereniging wordt geadviseerd om schreef-fonts zoals Arial, Verdana of Calibri te gebruiken. Wanneer je meer nadruk wil leggen op een bepaald woord, kun je dyslectische lezers helpen door deze dik te drukken.

Hoe moet het wel:
In deze inclusieve vacaturetekst zorg je dat de functietitel dikgedrukt is.
Voor het lettertype kies je bijvoorbeeld Verdana en de tekst kleur je zwart.
Je plaatst geen foto als achtergrond, maar houdt een vaste kleur aan waardoor alles leesbaar blijft.
Daarnaast houd je de zinnen én de paragrafen kort.
En de tussenkopjes maak je significant groter.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons