Als werkgever kan je er mee te maken krijgen dat je werknemers overspannen raken. Wanneer je een bedrijf hebt waar de werkdruk hoog is, zoals bijvoorbeeld in de horeca, zakelijke dienstverlening of zorg, zal het ongetwijfeld wel eens zijn voorgekomen dat een werknemer met een burn-out thuis kwam te zitten. Niet alleen is dit heel vervelend voor de werknemer, maar ook voor jou als werkgever. Jij moet namelijk tijdelijk personeel of personeel met spoed zoeken om de taken op te blijven vullen. En je wil natuurlijk voorkomen dat er niet nog meer werknemers overspannen raken.

Burn out: de cijfers

Diverse onderzoeken tonen aan dat een burn-out op de Nederlandse werkvloer geen grote uitzondering is. Zo stellen onder andere het TNO en CNV dat 1 op de 6, of zelfs 1 op de 5 werkenden met burn-outklachten rondloopt. Dat komt onderaan de streep uit op zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Ziekteverzuim kostte de Nederlandse economie het afgelopen jaar ruim 27 miljard euro.

Burn-out rechten en plichten

De werknemer heeft bij een burn-out rechten en plichten waaraan moet worden voldaan. Wanneer een werknemer uitvalt wegens ziekte, heeft hij of zij recht op een doorbetaling van het loon. Er moet dan sprake zijn van een erkend medisch probleem dat de werknemer belet om de arbeid te verrichten. Er moet, met hulp van een arts, worden gekeken welke maatregelen er getroffen moeten worden zodat de arbeid voor de werknemer nog steeds uit te voeren valt. Anders moet er ander passend werk voor deze werknemer gezocht worden.

Zowel de werkgever als de werknemer zijn verplicht om zich te houden aan de burn-out rechten en plichten. Wanneer jij als werkgever onvoldoende meewerkt, kan het zijn dat je in het derde ziektejaar ook nog dient door te betalen.

Mijn werknemer is langdurig ziek, wat nu?

Is jouw werknemer langdurig ziek uit dienst, en blijft deze situatie ook in de toekomst uitzichtloos? Dan maakt jouw contract plaats voor de ziektewet en zal de samenwerking helaas moeten stoppen.

Hoe herken je een overspannen werknemer?

Het is belangrijk de symptomen en klachten van een overspannen werknemer op tijd te herkennen:

  • Prikkelbaar: je werknemer is sneller geïrriteerd of boos dan normaal
  • Vergeetachtig: je werknemer vergeet ineens veel afspraken of taken
  • Moeheid: je werknemer is niet meer zo energiek als voorheen en mist de ‘glim’ in de ogen
  • Productiviteit neemt af: de werknemer is niet meer zo geordend en gestructureerd als normaal, en voert zijn/haar taken niet meer zo snel en goed uit als eerst.
  • Lichamelijke klachten: je werknemer heeft bijvoorbeeld veel last van hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen.
  • De werknemer komt vaker te laat, lijkt minder uitgerust, heeft vaker hoofdpijn en is steeds vaker een dag ziek thuis.

Tips om de kans op een burn-out te verkleinen

Het liefst wil je natuurlijk vrolijke en gemotiveerde werknemers die zich gewaardeerd en veilig voelen binnen de organisatie. Daarom is het goed om als werkgever met een aantal dingen rekening te houden om de kans op een burn-out te verkleinen:

1. Wees betrokken

Blijf betrokken bij jouw werknemers en communiceer over (mentale) gezondheid. Plan bijvoorbeeld een vast tijdstip om tweewekelijks contact te hebben met de werknemer. Hierdoor bouw je een vertrouwensband op en ben je snel op de hoogte als iemand een hoge werkstress of werkdruk ervaart.

2. Zorg voor een goede werk-privé balans

Laat jouw werknemers weten dat ze hun werk niet naar huis moeten nemen. Vrije tijd en voldoende ontspanning is namelijk erg belangrijk voor de mentale én fysieke gezondheid van jouw werknemers.

3. Maak plezier

Naast hard werken hoor je ook plezier te maken tijdens werk. Organiseer bijvoorbeeld regelmatig een bedrijfsuitje en zet vrijdagmiddagborrels op de planning.

4. Zorg voor voldoende personeel

Een van de grootste redenen van een overspannen werknemer of werknemer met burn-out, is dat er te veel werk is en te weinig personeel. Zorg dus dat er altijd voldoende personeel in dienst is.

5. Een gezonde werksfeer

Creëer een fijne werkomgeving met ergonomische stoelen, verstelbare bureaus, voldoende licht en goede ventilatie. Stimuleer gezond eten. Zet bijvoorbeeld elke week vers fruit op tafel, of zorg voor salades tijdens de lunch. En beweeg! Wanneer je een kantoorbaan hebt, zit je vaak de hele dag door. Stimuleer je werknemers om af en toe een wandeling te maken. Ook kan je bijvoorbeeld gratis sporten aanbieden.

“Een gezonde werksfeer begint met een fijne werkomgeving.”

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons