In de huidige digitale wereld is het belangrijk om een aantrekkelijke vacaturetekst te schrijven voor online platformen, zoals Google. Zorg ervoor dat jouw vacature opvalt en dat je tekst gemakkelijk vindbaar is voor potentiële sollicitanten. Search Engine Optimization (SEO) is niet alleen toepasbaar op websites; het kan ook worden toegepast op vacatureteksten. Zodat jij je bereik vergroot en de juiste kandidaten weet aan te trekken. Hier zijn zeven waardevolle tips om SEO toe te passen in je vacatureteksten en het wervingsproces te verbeteren:

  1. Zoekwoordanalyse is key

Voordat je begint met het schrijven van een vacaturetekst, is het handig om een gedegen zoekwoordanalyse uit te voeren. Identificeer de relevante zoektermen en -zinnen die de meeste potentiële kandidaten gebruiken bij het zoeken naar soortgelijke vacatures. Denk na over de functietitel, vaardigheden, locatie en andere relevante aspecten van de functie. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner om inzicht te krijgen in het zoekvolume en de concurrentie op verschillende zoektermen.

  1. Kies een pakkende titel voor je vacature

De titel van je vacature is vaak het eerste dat potentiële sollicitanten zien, zowel op je eigen werken-bij pagina als op externe carrièresites. Integreer relevante zoekwoorden in de titel, maar zorg ervoor dat het nog steeds lekker leest. Vermijd overdreven gebruik van zoekwoorden, omdat dit kan leiden tot een onprettige leeservaring.

  1. Schrijf duidelijke en boeiende beschrijvingen

Wanneer je de feitelijke inhoud van de functie schrijft, wees dan duidelijk, beknopt en boeiend. Gebruik alinea’s en opsommingstekens om de tekst makkelijk scanbaar te maken. Integreer zoekwoorden op een natuurlijke manier in de beschrijving, vooral in de eerste paar zinnen. Dit helpt niet alleen bij SEO, maar daarmee trek je ook direct de aandacht van de sollicitant.

  1. Benadruk unieke eigenschappen

Wat zijn de voordelen van het werken bij jouw organisatie en in deze specifieke functie? Dit kan een kans zijn om je te onderscheiden van andere werkgevers en kandidaten aan te trekken. Als je flexibele werktijden, loopbaanontwikkeling of andere aantrekkelijke voordelen biedt, zorg er dan voor dat deze goed naar voren komen in de vacaturetekst. Dit kan helpen bij het aantrekken van de juiste kandidaten die passen bij je bedrijfscultuur.

  1. Plaats locatiegegevens

Vergeet niet om de locatie van de functie op te nemen in de vacaturetekst, vooral als dit een belangrijke factor is voor potentiële kandidaten. Veel sollicitanten zoeken specifiek naar banen in bepaalde steden of regio’s. Hierdoor vergroot je de kans dat je vacature verschijnt in de zoekresultaten van mensen die gericht zoeken naar banen in jouw regio.

  1. Moedig actie aan

Sluit je vacaturetekst af met een duidelijke oproep tot actie, ook wel call-to-action genoemd door marketeers (CTA). Dit kan zijn om te solliciteren, contact op te nemen voor meer informatie of het bezoeken van de werken-bij pagina van je bedrijf. Gebruik actiegerichte taal en maak de CTA opvallend met bijvoorbeeld een knop of een link in kleur.

  1. Geoptimaliseerde URL en meta-beschrijving

Als je de vacature op je eigen website plaatst, zorg er dan voor dat de URL zoekmachine-vriendelijk is. Dit betekent dat de URL de functietitel en enkele belangrijke zoekwoorden moet bevatten, gescheiden door koppeltekens. Daarnaast is de meta-beschrijving, een korte samenvatting die wordt weergegeven in zoekresultaten, van groot belang. Schrijf een boeiende en relevante meta-beschrijving die potentiële kandidaten aanmoedigt om door te klikken naar de volledige vacaturetekst.

Conclusie

Door SEO-principes toe te passen op je vacatureteksten, kun je je bereik vergroten en de juiste kandidaten aantrekken voor je openstaande functies. Een gedetailleerde zoekwoordanalyse, duidelijke beschrijvingen, relevante titels en geoptimaliseerde technische elementen dragen allemaal bij aan een effectieve SEO-strategie voor wervingsdoeleinden. Met deze zeven tips neem je een voorsprong in het aantrekken van talent en het vormgeven van een succesvolle wervingscampagne.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons