Een simpele oplossing voor complexe wervingsvraagstukken. Recruitment, wervingscampagnes, doelgroeptargeting; tot voor kort was het niet zo makkelijk om heel gericht je ideale kandidaat te vinden. Dankzij slimme software en programmatic advertising is dat een stuk eenvoudiger geworden.

De juiste boodschap versturen naar de juiste persoon, op de juiste tijd én op de juiste plek. Het is de heilige graal waar adverteerders lang naar zochten. In programmatic advertising werd die gevonden. Het is het nieuwe buzzwoord binnen recruitmentmarketing, zeker gezien de huidige crisis en de toegenomen vraag naar performance.  De term programmatic zingt alweer een aantal jaren rond, maar nog steeds weet niet iedereen precies wat het is.

Wat is programmatic advertising?

Waar advertenties voorheen handmatig door mensen werden verhandeld, is dat de afgelopen jaren vrijwel volledig geautomatiseerd. Kort samengevat is programmatic advertising het geautomatiseerd kopen en verkopen van advertentieruimte via een biedingssysteem. Data en algoritmes helpen bepalen of jouw advertentie relevant is voor een gebruiker op een bepaalde plek. Op basis van die kennis kun je beslissen Ăłf en hoeveel je wilt bieden in de veiling zodat je op die plek belandt met je uiting. Het resultaat zien we dagelijks: als je bijvoorbeeld naar bepaalde smartphones hebt gegoogeld, dan kom je die merken daarna vaak weer tegen in de kantlijn op een heel andere site.

Slimme doelgroeptargeting

In combinatie met slimme doelgroeptargeting komt programmatic advertising helemaal tot z’n recht. Met behulp van technologie en door cookies verzamelde data, bepalen algoritmes of iemand in de juiste doelgroep zit om jouw advertentie te ontvangen. Als het goed is komt een advertentie zo altijd aan bij degene die je als adverteerder wilt bereiken. De experts van digitale marketingsite Mediaweb noemen doelgroeptargeting een must-do. Logisch, het bespaart kosten, want je rekent alleen af voor advertenties die worden gezien door de mensen die je wilt bereiken, en niet voor een massabereik waarmee je de plank voor een groot deel misslaat. Je kunt met programmatic bovendien je uitingen in realtime optimaliseren.

Dennis Van Allemeersch, directeur van DPG Recruitment: “Programmatic gaat over geautomatiseerd inkopen van advertentieruimte. Waarbij je betaalt voor performance, te weten clicks of leads, en dus zoveel mogelijk waar voor je geld krijgt.” Dit precisie-adverteren is mogelijk gemaakt door de explosieve groei van digitale reclame. Al jaren laat online de ‘traditionele’ mediatypen ver achter zich. De Online Ad Spend Study van Deloitte/IAB Nederland laat zien dat digital advertising in de periode 2012-2019 met liefst 9,7 procent groeide.

Snel en simpel werven

Programmatic advertising is er zeker niet alleen voor consumentenmerken, aldus Van Allemeersch. “Deze trend is ook relevant voor ondernemers en recruiters, aangezien je idealiter ook je personeelsadvertenties op dezelfde manier uitzet.”

Voor sommige recruiters en organisaties kan deze manier van adverteren nog steeds wat ingewikkeld of technisch klinken. Daarom ontwikkelde DPG Recruitment een laagdrempelige oplossing voor recruiters die met programmatic advertising aan de slag willen: de Vacature Campagne. Hiermee wordt jouw vacature uitgezet over verschillende typen kanalen, zoals andere vacatureverzamelsites, social, en het displaynetwerk van DPG Media, dat zich met 11 miljoen multimediale contacten per dag het grootste medianetwerk van Nederland mag noemen. Wat de de Vacature Campagne zo uniek maakt is dat het programmatic koppelt aan DPG’s doelgroeptargeting. “Zo bereiken we niet alleen actief werkzoekenden, maar ook tegelijk latent werkzoekenden”, aldus Van Allemeersch.

Automatische campagnes

Gaan we wat meer de diepte in, dan zien we dat de Vacature Campagne 500 speciaal aangemaakte en specifieke recruitmentdoelgroepen gebruikt om zo goed mogelijk de juiste mensen te bereiken, en dus kwalitatief betere sollicitaties te leveren. Van Allemeersch: “Uitvoering en optimalisering van deze processen gebeurt volledig automatisch. Jij hoeft dus niet na te denken bij welk kanaal je je vacature uitzet, of ervoor te zorgen dat je het maximale uit die campagne haalt.”

De uitdaging van velen: vind latent zoekenden

Partijen die al met de Vacature Campagne werken, bevestigen de kracht ervan. De MBO Raad kocht bijvoorbeeld de Booster Large-versie. Deze centraal gelegen (Woerden) onderwijsorganisatie kan werven in een flink gedeelte van Nederland; een groot bereik dus. Met een aantrekkelijke positionering op de arbeidsmarkt als werkgever en bovengemiddelde arbeidsvoorwaarden, wilde de MBO Raad vooral uitvinden of ze met de Vacature Campagne latent zoekende kandidaten kunnen bereiken. “Mensen uitdagen om de vacaturetekst en onze website te bezoeken”, aldus de Beleidsadviseur HRM Bedrijfsvoering..

Mission accomplished, want op zeer specifieke vacatures na, is de respons over het algemeen groot en kwalitatief voldoende. De organisatie is over de samenwerking met DPG Media zeer tevreden, met name vanwege het brede aanbod van relevante kanalen en de begeleiding bij het bepalen van de pakketsamenstelling die het beste aansluit bij de kandidaten die ze zoeken.

Van Allemeersch vat samen wat de Vacature Campagne kan doen:

  1. Ontzorgen: “Je hoeft als recruiter zelf geen tijd meer te steken in het uitvogelen en managen van de juiste kanalenmix voor jouw vacature.”
  2. Werven tegen veel scherpere prijzen: “Doordat we dit volledig geautomatiseerd doen. Bij andere spelers in de branche wordt soms 30 tot 50 procent van jouw recruitmentmediabudget niet ingezet voor daadwerkelijke media-spend. Dit gaat dan op aan fees om manuele kosten te dekken. Juist in deze lastige tijd is het nog belangrijker dat je het maximale uit je recruitmentbudget haalt.”
  3. Beter sturen: “In plaats van alleen eyeballs te genereren, sturen we daadwerkelijk op het aantal sollicitatieclicks dat we beloven. Bij de huidige klanten neemt het aantal sollicitatieclicks gedurende de Boosterperiode met gemiddeld 200 procent toe.”
  4. Hogere kwaliteit: “We leveren hogere kwaliteit doordat we speciaal hiervoor aangemaakte doelgroepen gebruiken en je met het budget over meerdere kanalen programmatic kunt inkopen.”

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons