Amsterdam, 22 februari 2022 – In een jaar met enorme stijgingen in het aantal werkenden, banen en lonen, zagen we een kink in de kabel in het derde kwartaal. De werkloosheid liep op en het aantal openstaande vacatures liep terug. Dit zorgde ervoor dat de spanning op de arbeidsmarkt iets minder werd. In het vierde kwartaal zien we nauwelijks verandering. Is dit het begin van een kentering of blijven we nog een tijdje op dit niveau? Bij Nationale Vacaturebank en Intermediair, waar ruim 65% van alle vacatures in Nederland getoond worden, analyseerden we verschillende data in de zoektocht naar een antwoord.

Minder werklozen, meer sollicitaties

Het aantal werklozen is licht gedaald met 13 duizend, nadat het vorig kwartaal sterk was toegenomen met 45 duizend. Dit meldt het CBS op hun dashboard arbeidsmarkt. Ook zijn het aantal openstaande vacatures twee kwartalen op een rij gedaald. In het laatste kwartaal was deze daling licht met 7 duizend minder openstaande vacatures t.o.v. het derde kwartaal. Op de jobboards van Nationale Vacaturebank en Intermediair bleven het aantal vacatures nagenoeg gelijk (+0.63%), maar deze werden flink meer bekeken (+34%) en er werd vaker gesolliciteerd (+3%). Doordat er meer banen gecreëerd zijn in het afgelopen kwartaal volgens het CBS, is het aantal werkenden explosief gestegen met 103 duizend meer t.o.v. het kwartaal ervoor. Dit is de grootste stijging in een kwartaal in de afgelopen 10 jaar.

Bedrijfstakken met de grootste banengroei t.o.v. vorig kwartaal

  1. Informatie en communicatie (+1.72%)
  2. Zakelijke dienstverlening (+1.12%)
  3. Openbaar bestuur en overheidsdiensten (+0.88%)
  4. Financiële dienstverlening (+0.87%)
  5. Landbouw, bosbouw en visserij (+0.84%)

* Bron: Arbeidsvolume en werkzame personen per kwartaal volgens Nationale rekeningen 

Nog steeds grote spanning

Hoewel de arbeidsmarkt in rustig vaarwater lijkt te zijn, is de spanning op de arbeidsmarkt nog steeds ontzettend hoog. De spanning is flink gedaald in het derde kwartaal van 2022 van 143 vacatures per 100 werklozen naar 121 vacatures per 100 werklozen. In het vierde kwartaal eindigde de teller op 123 vacatures per 100 werklozen, daarmee is 2022 met een grotere spanning op de arbeidsmarkt afgesloten dan 2021. In het vierde kwartaal van 2021 waren er 106 vacatures per 100 werklozen. De welbekende krapte op de arbeidsmarkt lijkt nog lang niet voorbij.

Provincies met de grootste spanning op de arbeidsmarkt

  1. Utrecht (156)
  2. Zeeland (150)
  3. Noord-Brabant (144)
  4. Drenthe (124)
  5. Noord-Holland en Gelderland (122)

* Bron: Spanning op de arbeidsmarkt naar regio

Kantoorpersoneel in overvloed

De krapte op de arbeidsmarkt is vooral merkbaar bij bedrijven die op zoek zijn naar praktisch geschoold personeel. Er is een overvloed aan administratief medewerkers en soortgelijk kantoorpersoneel, maar een gebrek aan personeel in de elektrotechniek, bouw, zorg en het onderwijs. Deze trend is heel 2022 zichtbaar geweest en lijkt niet op korte termijn tot een einde te komen. De kwaliteiten van de werkzoekenden sluiten niet aan op de gevraagde competenties van openstaande vacatures in deze sectoren. Daardoor is er een aparte situatie ontstaan waarin, theoretisch gezien, werklozen de banen voor het uitkiezen zouden hebben, maar in de praktijk bedrijven geen goede kandidaten kunnen vinden.

Functiegroepen met de grootste krapte

  1. Installateurs en reparateurs van elektriciteitsleidingen
  2. Installateurs van toestellen voor klimaatregeling en koeltechniek
  3. Toezichthoudend personeel in de bouwnijverheid
  4. Installateurs van elektrische apparatuur
  5. Schappenvullers
  6. Verpleegkundigen met middelbare opleiding
  7. Medisch specialisten
  8. Loodgieters
  9. Bouw elektriciens
  10. Automonteurs

* functiegroepen waar per openstaande vacature het minst op gesolliciteerd werd. Alleen functiegroepen waar minimaal 100 vacatures online stonden zijn vergeleken.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons