Wie zijn de Politie en Ministerie van Defensie

Over Politie en Ministerie van Defensie Development, Business Intelligence (BI), data-science, cybersecurity. Als IT ergens topprioriteit heeft, dan is het wel bij de politie. Iedereen binnen deze organisatie draagt bij aan een succesvolle uitvoering van de politietaak: een veiliger Nederland. En dat geldt zeker ook voor IT’ers. Of het nu om digitaal rechercheren gaat, cyberaanvallen afslaan, data ontsluiten of het ontwikkelen van een handige app voor je collega’s op straat; slimme IT’ers zijn van onschatbare waarde voor de veiligheid van Nederland.

Ook bij Defensie is IT een onmisbaar onderdeel dat je zowel bij de Marine, Landmacht als de Luchtmacht vindt. We kunnen tegenwoordig niet meer zonder informatie- en communicatietechnieken. Als er op ICT-gebied nieuwe ontwikkelingen zijn, dan heeft Defensie die systemen gegarandeerd als eerste in huis.

 

De uitdaging

IT’ers zijn een schaarse doelgroep en zijn vaak niet actief op zoek naar een andere baan. Daarom is het belangrijk om bekender te worden onder deze schaarse (latente) doelgroep en je als een aantrekkelijke werkgever neer te zetten. Bij IT’ers doe je dit op inhoud en op een unieke manier!

Doelstelling: Het realiseren van awareness voor diverse overheidsinstanties als aantrekkelijke werkgever voor IT-ers (cybercrime specialisten) middels een event & online campagne.

Zingeving en bijdragen aan het maatschappelijk belang zijn de belangrijkste speerpunten om te kiezen voor deze organisaties. Dit gekoppeld aan de vrijheid die je als IT specialist hebt, vormen de basis voor het oplossen van de uitdaging.

De oplossing

In 2020 hebben de politie en Defensie de handen ineen geslagen om een groot IT event neer te zetten in samenwerking met Tweakers. Twee organisaties waar je normaliter niet zomaar naar binnen loopt, laten zien waar ze mee bezig zijn op het gebied van cybersecurity en cyberwarfare. Door de pandemie is er uiteindelijk besloten om er een groot digitaal event van te maken in 2021: Operatie Volt Digital.

Operatie Volt Digital vond op 4 april 2021 plaats. Tijdens dit event doken 2.076 tweakers samen met de politie en Defensie in totaal 4,5 uur in de wereld van cyber security en cyber warfare. Met maar liefst 1 keynote, 16 verschillende sessies verzorgd door de politie en Defensie, 20 verschillende sprekers, 6 digitale stands, een digitale Mibo borrel en speeddate sessies stond er een prachtig inhoudelijk programma voor de bezoekers.

Tijdens een bomvol programma praatten specialisten van de politie en Defensie de bezoekers bij over zaken als de samenstelling van een digitaal opsporingsteam, de werkwijze van de forensische recherche, open source intelligence (Osint) en data science. Er was onder meer aandacht voor het Team High Tech Crime van de politie. Deze unit heeft een uniek onderzoek gedaan naar ‘darknet-market’ Hansa. Naar aanleiding van dit onderzoek is de marktplaats geïnfiltreerd en uiteindelijk opgerold. Daarmee werd ook duidelijk dat anonimiteit op het dark web een illusie is.

Naast de talks gingen de deelnemers ook zelf aan de slag. Tijdens een intensieve workshop moesten ze techniek, tactiek en open source intelligence gebruiken om een verdachte op het spoor te komen. Zo kregen ze een compleet beeld van het digitale recherchewerk. Er was interactie in de digitale stands en meerdere tweakers hebben hun contactgegevens achtergelaten om in contact te komen met de politie en/of Defensie als werkgever.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons