Het schrijven van een goede vacaturetekst is erg belangrijk om de juiste kandidaten aan te trekken en je te onderscheiden van de concurrent. Maar hoe doe je dit en waar moet je op letten bij het schrijven van een vacaturetekst? In dit artikel geven we je 7 tips om ervoor te zorgen dat jouw vacature er bovenuit springt!

1. Weet wie je zoekt
Verdiep je in de persoon. Beeld je de perfecte kandidaat in en bedenk op basis van kennis, ervaring en soft skills hoe de ideale kandidaat ‘eruit zou moeten zien’. Gebruik deze persona als uitgangspunt voor al je communicatie en spreek ‘hun taal’ in je vacatureteksten.

2. Een goede vacaturetitel is de key tot succes
Een goede vacaturetitel geeft de functienaam weer. Bij het lezen van de vacaturetitel moet het voor de kandidaat direct duidelijk zijn om wat voor functie het gaat. Houdt het kort en vermijd daarbij interne termen. Een goede vacaturetitel zorgt ervoor dat je vacature ook daadwerkelijk gelezen wordt.

3. Vertel waarom het zo’n leuke baan is
Vertel aan het begin van je vacaturetekst direct wat er zo leuk is aan deze baan. Verplaats je in de kandidaat en schrijf volgens de aspecten die een baan voor deze persoon uitdagend en aantrekkelijk maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afwisseling, klantcontact, flexibiliteit en verantwoordelijkheden.

4. Beschrijf de functietaken concreet
Beschrijf zo concreet mogelijk wat de werkzaamheden zijn die bij de functie horen. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit en wat is het toekomstperspectief? Wees eerlijk, als de baan op papier mooier is dan in het echt, zal je nieuwe collega misschien snel weer vertrekken.

5. Vertel wat jou een goede werkgever maakt.
Wat heb jij je werknemers te bieden? Het allerbelangrijkste: vermeld het salaris of een salarisrange. Daarnaast kan het gaan over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar vergeet ook zeker niet de tertiaire arbeidsvoorwaarden. Een gratis verzorgde lunch, bedrijfsuitjes, een fitnessruimte of het aanbieden van kortingen bij externe partijen zegt veel over goed werkgeverschap en de betrokkenheid van de organisatie naar zijn werknemers.

6. Maak het lijstje met de functie-eisen niet te lang
Dit schrikt sollicitanten af. Beperk het tot de belangrijkste criteria. Het helpt je ook om te bepalen wat je in een kandidaat zoekt. Vermeld naast de benodigde kennis en skills ook de karaktereigenschappen die je zoekt.

7. Zorg voor een goede afsluiter
Sluit af met de oproep om te reageren op deze vacature en schrijf dit met enthousiasme. Vermeld tot wanneer sollicitanten kunnen reageren, noem de contactpersoon en maak het makkelijk om vragen te kunnen stellen. Vraag niet om een uitgebreide motivatiebrief maar houd het laagdrempelig en geef de kandidaat zelf de keuze om deze wel of niet toe te voegen.

Aan de slag
Je kunt nu zelf aan de slag met het schrijven van een ijzersterke vacaturetekst. Doorloop ook eens je bestaande vacatures aan de hand van bovenstaande tips, voldoen ze aan alle bovenstaande punten? Ook hebben we een handige checklist, zodat je precies weet of je aan alle punten voldoet. Heb je een kandidaat voor een gesprek uitgenodigd? Vraag dan eens wat diegene aansprak in de vacature, zo worden je teksten steeds een beetje beter.

Tip: Download deze whitepaper met een stappenplan zodat jouw vacatureteksten volledig worden geoptimaliseerd voor Google for Jobs.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons